Thuiswerken als een baas

Concept & Creatie - Woensdag 12 Maart 2014 - Geschreven door Tom Struyf

Langer slapen, werken in je meest comfy outfit (of die gestreepte PJ’s?) en weg van dat paar superviserende ogen die mee op je scherm kijken. Thuiswerken lijkt alleen maar voordelen te hebben.

thuiswerkToch vormden net die voordelen voor mij het grootste gevaar, omdat mijn home-office een plek moet zijn waar ik met een grotere focus wil kunnen werken. En op elk plekje van m’n huis loert de afleiding. Ondertussen ben ik tot de conclusie gekomen dat vooral structuur belangrijk is, net datgene waar ik zo bang van was dat het m’n vrijheid zou beknotten. Maar niets is minder waar.

Vaak begon ik m’n dag met een rondje Facebook, e-mail checken, Twitter, Pintrest. Een paar keer na mekaar. Beetje dom, omdat de eerste uren van de werkdag voor mij vaak de meest productieve blijken te zijn. Het krieken van de dag werkt bevorderlijk op m’n creativiteit.

Ik merkte al snel dat slechte gewoonten hun intrede doen, en dat je er maar moeilijk vanaf komt. Een freak als het op timemanagement komt zou ik mezelf helemaal niet durven noemen, maar het werd toch een soort van oxymoron waar alles onder leed. Ook hier weer: structuur bracht de redding.

 

STAP VOOR STAP, EN EEN LIJSTJE VAN 5

 

  1. Tijd om op te staan en ontbijt

Langer slapen heeft geen enkel nut. Ik merkte hoe langer ik sliep, hoe moeilijker het was om in gang te schieten. En ontbijt, serieus.

 

  1. Doe de belangrijkste taken eerst

En euh… dat is niet Facebook, e-mail checken of Twitter. Als je meest gefocuste momenten de vroege uurtjes zijn, gebruik die dan goed. De woorden vloeien het vlotste uit mijn vingers tussen 9 en 13 uur. Schrijven doe ik dus liefst dan, de andere ‘no-brainer jobs’ hou ik voor later op de dag.

 

  1. Verdeel en heers

De menselijke geest (en lichaam) is niet gemaakt om acht uur non-stop te werken. Zeker als je creatief bezig bent. Verdeel je dag in blokjes van maximaal 2 uur, met tussenin wat pauzes. Stel voor elk blokje een doel en probeer het te halen, desnoods met een klein tussensprintje. Zo werkt de ‘schrijf-modus’ in Microsoft Word perfect: geen afleiding mogelijk.

 

  1. Haal eten in huis

Een lege koelkast is meestal een extra probleem om over na te denken: wat ga ik eten? Broodje halen, nog snel inkopen doen of toch maar die left-over pasta uit de diepvries? Een flinke thuiswerker vult dus de koelkast met ingrediënten voor een heerlijk gezonde lunch.

 

  1. Stop op tijd

Burning the midnight oil is niet altijd een even goed idee. Als m’n vrouw en dochter thuis zijn, komt er van werken toch nooit veel in huis. Letterlijk dan. Op tijd stoppen met werken en papaatje spelen, zorgen voor de nodige zuurstof in mijn hoofd. En morgen is er nog een dag.

Dit artikel is geschreven door...

Tom Struyf – schreef 28 artikels voor The Factory Brussels.

Contacteer deze schrijver

Hulp nodig bij een project?

Contacteer ons