Een artistieke one-night stand

Branding - Maandag 10 Juni 2013 - Geschreven door Vincent Knecht

Doe mij maar vijfhonderd gram inspiratie alstublieft, vraag ik aan de vrouw van de beenhouwer. Ze vraagt of het iets meer mag zijn. Dat mag, antwoord ik vriendelijk.
En dan werd ik wakker.

Vincent Knecht - © Thomas Sweertvaegher

Ging het maar zo vlotjes, inspiratie vinden. Je creatieve batterijen opnieuw opladen is misschien wel het moeilijkste stuk van m’n job. Na een dag andermans werk beoordelen, de strijd met m’n agenda -die meestal aan het langste eind trekt, te verliezen, wacht er me thuis ook nog een uitdaging. “Paa-paa”, roepen ze uitbundig. Het leven van een creatief directeur lijkt wel
een duistere dramafilm. Maar zo erg is het nu ook weer niet.

Waar haal ik nu precies die inspiratie? Ik schuif onderuit in m’n stoel, gooi m’n rechterarm achter m’n nek en, terwijl ik onverstoord pruts met m’n bic, staar ik naar het plafond in m’n woonkamer. Het antwoord op de meeste vragen vind ik wel ergens in die eierschaal witte vlakte. Vind ik er ook m’n inspiratie?

Nee, daarvoor ga ik meestal naar het museum. Eender welk museum. Als het maar met kunst te maken heeft, want geiten, Burt Reynolds of mosterdinspireren me bitter weinig. Hoewel: mosterd, dat zou het nog wel kunnen halen.

Het museum, een monumentaal kunstenbastion waar het altijd rustig is. Waar het aangenaam dwalen is door de zalen. Waar individuen verdwalen in de ruimtelijkheid, waar ik graag kom voor m’n artistieke one-night-stand. Dat is het uiteindelijk toch: ik kies zorgvuldig een werk uit en geef het al m’n aandacht.

Totale isolatie.
Zij en ik. Oog in oog.

Ik mag denken wat ik wil, zien wat ik wil zien. In het museum mag ik vrij zijn in m’n hoofd en onomfloerst denken wat ik ervan vind. Zuivere bagger of perfectie? Niemand die het me kwalijk gaat nemen. ’t Is een kwestie van geven en nemen, komen en gaan. Het museum, een onuitputtelijke bron van inspiratie. Dat is het!

Nu moet ik stoppen met nadenken, want het lipje van m’n bic is afgebroken.

Tot de volgende zitting!

Dit artikel is geschreven door...

Vincent Knecht – schreef 3 artikels voor The Factory Brussels.

Contacteer deze schrijver

Hulp nodig bij een project?

Contacteer ons