WAT IS Doorslaand VOCHT?

Doorslaand vocht is niet de meest voorkomende vorm van vocht in gebouwen, maar is misschien wel de meest besproken vorm van vocht in gebouwen. In de moderne tijd is condensatie de meest voorkomende vorm van vochtigheid, maar een positieve identificatie en passende remediërende maatregelen voor beide is essentieel. Doorslaand vocht in gebouwen kan worden gedefinieerd als de verticale stroming van het water door een doorlaatbare wandstructuur, waarbij het water uit de grond wordt gehaald. Het water stijgt door de poriën (haarvaten) in het metselwerk. Met andere woorden, het metselwerk werkt als een lont. Meer informatie op doorslaand-vocht.vlaanderen

Het water stijgt op door de mortelbedden en door de stenen. De mortel vormt de enige aaneengesloten weg waarlangs het water de muur kan opstijgen. Zelfs als een huis uit ondoordringbare stenen wordt gebouwd, kan het water nog steeds door de mortelbedden stijgen, maar als een ondoordringbare mortel wordt gebruikt, zal er geen water opstijgen, zelfs als de stenen zeer poreus zijn. Hieruit volgt dat de mortelbedden een belangrijk element zijn in de chemische behandeling van doorslaand vocht.

Grondwater bevat kleine hoeveelheden oplosbare zouten zoals chloriden, nitraten en sulfaten. Deze gaan met het water in oplossing door de muur en blijven achter wanneer het water tijdens het drogen verdampt. Na verloop van tijd hopen deze zouten zich op en laten een 'zoutband' achter naar de maximale hoogte van het doorslaand vocht. Zowel chloriden als sulfaten absorberen vocht uit de omgeving. In het algemeen geldt dat hoe groter de hoeveelheid zouten is, hoe groter de opname van vocht, vooral onder vochtige omstandigheden. Dus ook al is het doorslaand vocht gecontroleerd door het inbrengen van een vochtwerende laag, deze zouten alleen al kunnen ervoor zorgen dat de muur en eventuele verontreinigde decoraties vochtig blijven.

doorslaand vocht is een veelvoorkomende diagnose, dus zorg ervoor dat het probleem niet te wijten is aan lekkend regenwater, gebrekkig sanitair, hoog maaiveld, het overbruggen van een bestaande vochtcirculatie of condensatie.

  • doorslaand vocht betekent vochtige plekken / vlekken, meestal tot 1 meter boven de vloer.
  • Vaak wordt het pleister- of metselwerk gezouten, wat wit van kleur zal lijken.
  • Stijgend vocht kan ervoor zorgen dat het behang wordt getild en het pleisterwerk zachter wordt.
  • Plinten kunnen tekenen van verrotting vertonen.
  • Het bewijs van zwarte schimmel duidt meestal op condensatieproblemen, hoewel er gevallen zijn waarin beide naast elkaar kunnen bestaan.
  • Het is daarom altijd verstandig om een professionele vochtwerende expert in dienst te nemen die het probleem goed identificeert en onnodige behandeling voor wat niet doorslaand vocht is, voorkomt.

BEHANDELING

Bij de behandeling van doorslaand vocht wordt een chemisch vochtbestendige laag aangebracht.

Voorafgaand aan deze behandeling moet u oud vervuild pleisterwerk/decoratie en plint verwijderen om de baksteen/steen tot ongeveer een meter bloot te stellen.

De snelste en gemakkelijkste methode om doorslaand vocht te behandelen is door een crème op siliconenbasis zoals Focuscrème of Dryzone in de mortelvoeg te injecteren. De chemische stof zal in de mortel sijpelen om een vochtwerende laag te vormen die voorkomt dat het water door de haarvaten van de mortel stijgt.

Volledige instructies voor Focus Injection Cream en Dryzone zijn te vinden op de productpagina. Beide producten zijn voorzien van een BBA-certificaat.

Voltooi de vochtwerende cursus door opnieuw te bepleisteren met Renderpel (waterdicht en zoutremmend additief) in een zand- en cementmengsel. Houd er rekening mee dat gips niet geschikt is om te gebruiken na een vochtbestendige gipsinjectie.

Voor het gebruik van zand, cement en kalk voor het traditionele pleisterwerk kunnen wij andere herbepleisteringsspecificaties leveren. Gebruik ons contactformulier om deze informatie of ander advies over doorslaand vocht aan te vragen.